TERAPİLER
Bireysel Terapi
Bireysel terapi danışan ile psikoterapist arasında güven ilişkisine dayalı özenli ve gizli bir ortamda birebir çalışılan, psikolojik değerlendirme ve psikoterapötik müdahale süreçlerini içeren, danışanın duygularını, inançlarını veya davranışlarının araştırıldığı çalışmalardır. Amaca yönelik ve yapılandırılmış bu çalışmalarda, kişilerin psikolojik iyilik hallerinin arttırılması hedeflenmektedir, yaşamın zorlu dönemlerinde destek almak ve kişilerin içinde bulunduğu duygusal zorluklar ve zihinsel hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntemdir.
Online Terapi
Online/ÇevrimiçiTerapi, geleneksel yüz yüze terapiye alternatif olarak çevrimiçi/internet ortamında gerçekleştirilen bir terapidir. Online Terapi özellikle akıl sağlığı hizmetlerine erişimin sınırlı olduğu kırsal kesimlerde yaşayanlar olmak üzere yurtdışında yaşayan kişiler, evden çıkmakta kısıtlamaları olan kişiler ve salgın gibi toplum sağlığını etkileyen bir durumda karantina sürecinde kısıtlamalara tabi olan kişiler için terapinin erişebilir ve sürdürebilir olması açısından oldukça faydalıdır. Online Terapinin en az yüz yüze terapi kadar etkili olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır (1) Online Terapide tüm etik değerler (gizlilik gibi) ve terapi kurallarının korunması sağlanmaktadır. Son yıllarda artan dijitalleşme ile evden online terapiyi danışanlar evlerindeki konfor ortamını sağlaması, kolay erişim, zaman ve kaynak tasarrufu sağlaması sebebiyle sıklıkla tercih etmektedir.
At Destekli Psikoterapi
At destekli psikoterapi diğer adıyla atla terapi, bu alanda uzman at antrenörü, yardımcılar ve psikoterapist ile yürütülen, terapi için özel olarak eğitilmiş atlar ile danışanın etkileşimini içeren bir tür deneysel zihinsel sağlık tedavisidir. Bireyin gelişimini amaçlayan atla terapi sadece at üzerinde gerçekleşmez, atın bakımı, atla gezinti, serbest dolaşan at ile yerde çalışma, at ile eşli veya grup oyunları, hareket, gevşeme gibi aktiviteleri içerir. Kişilerin kendilerine güven, öz kontrol, problem çözme becerileri, sorumluluk, duygusal farkındalık, sosyal beceriler, empati, dürtü kontrolü, ilişki geliştirme ve sürdürme gibi becerilerini geliştirmektedir.
BİZE KATIL!
Psikoloji ve yaşam konularını ele aldığım yazılarımdan haberder olmak isterseniz buradan kaydolun.